Project omschrijving

Op weg naar circulair ondernemerschap

Op 6 mei 2019 kwamen de partners in het convenant ‘Circulair Ondernemerschap’ en van de masterclass ‘Waarde in de Waard’ weer bijeen. Deze bijeenkomsten vinden een paar keer per jaar plaats om elkaar te informeren en te inspireren over de voortgang die deze partijen maken op hun pad naar een circulaire bedrijfsvoering. Dat gaat namelijk niet vanzelf.

Grote doelen in kleine stappen
Circulaire innovatie is niet gemakkelijk. Welke grondstoffen en reststromen pak je als eerste aan? Hoe neem je je medewerkers, aandeelhouders en klanten mee in deze nieuwe manier van kijken? Waar haal je de technische knowhow vandaan om ogenschijnlijk waardeloze stromen weer waardevol te maken? En welke verdienmodellen kun je op circulaire innovatie toepassen? Dit soort fundamentele vragen is inherent aan innovatieprocessen en prille ontwikkelingen. De deelnemers hechten daarom belang aan de bijeenkomsten van ‘Waarde in de Waard’ en het convenant van BlauwZaam. Want samen kom je verder. Bovendien helpt de ondersteuning van Lisanne Addink-Dölle en Gerard de Winter op zowel proces als inhoud de deelnemers om echt stappen te zetten.

Circulair notitieblok zet mensen in beweging
Josia Bikker van Architectenbureau Bikker uit Streefkerk liet tijdens de bijeenkomst een van de eerste concrete resultaten van het project ‘Waarde in de Waard’ zien. In samenwerking met VerdraaidGoed heeft hij ‘circulaire’ notitieboekjes laten maken die deels bestaan uit zijn oude bouwtekeningen. Ook Mourik uit Groot-Ammers heeft eigen notitieboekjes. Daarin zijn hun oude jaarverslagen verwerkt. Het zijn daarmee echte streekproducten, te meer daar de productie bij hen om de hoek plaatsvindt.

Dit lijkt misschien een kleine stap. Maar beide bedrijven gebruiken deze bedrijfsspecifieke, circulaire notitieblokken om met hun klanten in gesprek te gaan over het belang van circulair bouwen en circulair ondernemen. En zo maken zij de beweging naar een circulaire economie weer een stukje groter.